Majiteľka Remeselnej zmrzliny: Jedinečnosť tvorí spojenie tradičnej výroby a originálnych príchutí

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk
Zmrzlináreň Remeselná zmrzlina sa nachádza na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch. Niekedy je rad čakajúci na tradičnú pochúťku až na ulici.

Začalo sa to ako hobby a dnes majú svoju vlastnú zmrzlináreň. Manželský pár Hamranovcov začal vyrábať zmrzlinu podľa tradičného spôsobu. Zmrzlináreň si otvorili v Nových Zámkoch pred tromi rokmi a tešili sa mnohým pozitívnym reakciám. Majiteľka zmrzlinárne Remeselná zmrzlina Katalin Hamran Šuminová sa pochválila skvelými zákazníkmi, ktorí jej niekedy dokonca poradia, akú príchuť by mohli vyrobiť. Takýmto spôsobom vznikli príchute ako sú Horalka alebo Lello (Rafaello).

Aký príbeh sa skrýva za myšlienkou vyrábať si vlastnú zmrzlinu?

Boli sme s manželom približne pred štyrmi rokmi v Bratislave na zmrzline. Sadli sme si do zmrzlinárne, ktorú hodnotili ako jednu z desiatich najlepších. Keď som tú studenú pochúťku ochutnala, povedala som manželovi, že som nikdy v živote nejedla lepšiu zmrzlinu. On mi na to povedal, že on vie spraviť ešte lepšiu (smiech). A mal pravdu, tak sme sa začali venovať výrobe zmrzliny, ale len tak popri práci.

Príprava vlastnej zmrzliny určite nie je jednoduchá a je potrebné mať aj nejaké zručnosti a vedomosti. Vzdelávali ste sa vy alebo váš manžel v tomto smere?

S manželom sme absolvovali Carpigiani Gelato University v talianskej Bologni, odkiaľ sme si priniesli nejaké recepty a niektorými sme sa len inšpirovali. Zvyšok je už iba o skúšaní. Snažíme sa však aj naďalej napredovať a získavať skúsenosti prostredníctvom kurzov. Manžel  sa zúčastňuje rôznych cukrárskych školení  v Taliansku. Naposledy bol ohľadom čokolády aj v Belgicku.

Kde ste začínali predávať svoju prvú vlastnú zmrzlinu?

Ja pochádzam z Dvorov nad Žitavou, takže prvú zmrzlináreň sme si otvorili tam. Vtedy prišla taká možnosť, tak sme ju chceli využiť. Neskôr sme prevádzku zatvorili a presťahovali sa do Nových Zámkov.

Boli ste rozhodnutí v tom, že aj v Nových Zámkoch chcete pokračovať vo výrobe zmrzliny?

Vedeli sme, že aj tu si otvoríme zmrzlináreň, v tom sme si boli istí. Nevedeli sme však, kde konkrétne, lebo mesto sme až tak nepoznali. Úplnou náhodou sme natrafili na miesto, kde sme aj teraz a vraj predtým tam bola tiež zmrzlináreň. Táto informácia ma osobne potešila, lebo si nás ľudia spoja s miestom, kde pred tým tiež chodili na zmrzlinu.

Prekvapilo vás niečo, keď ste si otvorili zmrzlináreň v Nových Zámkoch?

Potom ako sme rozbehli našu facebookovú stránku a neskôr aj Instagram, tak nám začali chodiť veľmi pozitívne recenzie. Ohromne nás to potešilo, že ľudia si cenia našu prácu. My sme sa nikdy pred zákazníkmi nezmienili o tom, aby o nás napísali. Tým, že to spravili sami od seba, tak akoby nás podporili v tom, že to čo robíme, robíme dobre. Som šťastná, že máme takých dobrých zákazníkov. (smiech)

Dostali ste niekedy recenziu aj od nespokojného zákazníka?

Stretli sme sa aj s menej pozitívnymi ohlasmi, ale neviete vždy všetkým vyhovieť. Ja na to poviem len toľko, že koľko ľudí, toľko chutí.

V čom vidíte vy ako majiteľka jedinečnosť vašej zmrzliny?

Ja tú jedinečnosť alebo skôr odlišnosť od ostatných zmrzlín vidím v tom, že my zmrzlinu pripravujeme tradičným spôsobom. Znamená to, že základ do mliečnych zmrzlín varíme a ovocné zmrzliny sú len z ovocia, do nich nepridávame mlieko. Tento spôsob prípravy trvá dlhšie a je z hľadiska práce aj finančne náročnejší, keďže nevyrábame zmrzlinu z prášku a mlieka. Ale myslím si, že to za ten výsledný efekt stojí.

Všimla som si, že zákazníci si u vás môžu vybrať aj zmrzlinu so stéviou či vegánsku zmrzlinu. Kto prišiel s týmto nápadom?

Zákazníci si to želali a my sme im veľmi radi vyhoveli. Už keď sme začali vo Dvoroch podnikať tak sme mali na výber aj takéto zmrzliny.

Je ťažšie vyrobiť zmrzlinu, do ktorej nejdú obvyklé prísady, napríklad keď sa vynechá mlieko?

Tým, že používame vlastné receptúry bolo zo začiatku ťažké prispôsobovať tie pomery a vypočítať podiel cukrov či proteínov v danom množstve. Do ovocných zmrzlín, teda do sorbetov, vôbec nepridávame mlieko, takže sú vlastne vegánske. No mávame aj vegánsku čokoládovú, pistáciovú a arašidovú zmrzlinu.

K výrobe vlastnej zmrzliny pristupujete s ohľadom na zdravie. Ako to funguje pri výbere a kúpe surovín?

Ja by som najradšej kupovala domáce ovocie, ale hygiena má na toto veľmi prísne pravidlá, keďže musíme dokladovať pôvod každej suroviny. Preto kupujeme suroviny od lokálnych predajcov. Takisto to je s mliekom, ale nepoužívame trvanlivé, vždy iba čerstvé. Nepridávame ani žiadne umelé tuky, ale vždy čerstvú smotanu.

Často prichádzate s novými príchuťami. Kto ich vlastne vymýšľa?

Niekedy príde s nápadom novej príchute manžel, niekedy aj ja. Niektoré netradičné príchute však vznikli na základe želania zákazníkov alebo známych.

Plánujete svojich zákazníkov prekvapiť niečím novým?

Sledujeme trendy v brandži zmrzlín, ale niekedy sa im vyhýbame. Snažíme sa priniesť niečo nové, ale tou našou tradičnou cestou. Napríklad si všímam, že niektoré zmrzliny sú umelo dofarbené a na fotke to môže vyzerať pekne, ale nie je to až také zdravé. Ponúkame ľuďom zmrzlinu, ktorá neobsahuje arómy a syntetické farbivá. Preto sa neobávam dať z tejto zmrzliny aj nášmu ročnému synovi.

V súčasnosti sa venujete výrobe zmrzliny. Rozmýšľali ste, že by ste rozšírili svoju ponuku aj o iné produkty?

Veľa a často nad tým premýšľam, čo by sme mohli ešte ponúknuť našim zákazníkom, hlavne v zimnej sezóne. Tento rok by sme chceli nechať otvorené aj počas zimy, čo by bolo prvýkrát, ale uvidíme ešte, ako sa to celé vyvinie.

Každý deň sa točíte okolo zmrzliny. Nezvykne jej mať niekedy už dosť?

Našu zmrzlinu mám veľmi rada a aj na dovolenke si doprajeme nejaký ten kopček, ale hodnoteniu sa nevyhneme. (smiech)

Viktória Záčeková

Autor článku: Viktória Záčeková

Som študentka žurnalistiky, ktorej niekedy 24 hodín nestačí nato, aby všetko stihla. Ale vždy si nájdem čas na vynikajúcu kávu a prechádzku v prírode.

Vytlačiť článok
Zdieľajte článok:

Komentáre - Vyjadrite svoj názor:

Pre najaktuálnejšie spravodajstvo nás sledujte na FaceBook-u: